Teknikföretagarna avslöjar behovet av ett stort trådlöst system – Skall man utnyttja privata fastigheter gratis, för andras mobila verksamhet?

Är skälet till kravet på trådlösa elmätare med öppet gränssnitt till för att andra skall använda elmätarna för trådlös kommunikation? Tycker det framgår i sin tydlighet här på Teknikföretagarnas webbsida att det kravet finns:
.
Bredband – inte bara en uppkoppling för hemmet
Bredband består både av trådbunda och trådlösa nät, och utgör den digitala fysiska infrastrukturen som såväl samhället i stort som teknikindustrin förlitar sig på.
Ur ett politiskt perspektiv har den trådbundna uppkopplingen till enskilda fastigheter premierats, som exempelvis hushåll och verksamhetsställen.
Den trådlösa uppkopplingen har ofta begränsats till en möjlighet att använda mobiltelefoner. Det har lett till att det idag saknas möjlighet att använda snabba digitala tjänster i ett mer kommersiellt perspektiv på stora delar av Sveriges yta. Detta skapar hinder för inte minst mobila tillämpningar där produkter, lastbilar och arbetsmaskiner rör sig över landet och samtidigt har behov av ständig uppkopplade.
Den digitala utvecklingen har gått snabbt och därmed ökat behovet av bredband. Historiskt har få tjänster haft krav på den digitala infrastrukturen, och länge kunde industrin i stort sett lista vilka digitala tjänster de hade och använde. Så är det inte längre. Allt har blivit digitalt vilket har skapat stora trafikökningar som förväntas fortsätta.
.
Näringsutskottet var emot öppet gränssnitt och fjärravläsning när det gäller funktionskrav på elmätare i näringsutskottets betänkande 2016/17:NU10  på sidan 5 skriver de: Det är däremot tveksamt om bemyndigandet ger rätt att föreskriva om att mätsystem och mätutrustning ska uppfylla en viss funktion i fråga om möjligheter att komma åt data i utrustningen, t.ex. att elmätaren ska förses med ett öppet, standardiserat gränssnitt eller att mätsystem och mätutrustning ska möjliggöra fjärravläsning av mätvärden.
.
Dessutom kan man undra, klarar trådlösa elmätarna med öppet gränssnitt en cyberattack?
Riksrevisionen granskning risk för cyberattacker
.
Skall de trådlösa elmätarna nyttjas för andras mobila tjänster? Detta är i så fall bedrägeri. Att utnyttja gratis privata fastigheter/hem för att placera radioantenner och låta elnätkunden betala andras strömförbrukningen.

2 tankar på “Teknikföretagarna avslöjar behovet av ett stort trådlöst system – Skall man utnyttja privata fastigheter gratis, för andras mobila verksamhet?

  1. Solveig,
    jag lyckas aldrig med att komma vidare och kunna läsa hela inlägget, när jag klickar på ” läs mera av inlägget”, som det står efter dina inledande ord!

    Det är väl inte så att jag måste installera en särskild app för att kunna ta del av hela din text?

    Var så snäll och förklara detta för mig, tack.
    Det är mycket frustrerande. Vad kan jag göra?
    Jag känner en stark motvilja mot att installera appar, och vill helst inte ha några ö h t!

    Hälsar
    Elisabet Collin

    Skickat från min iPhone

    Gilla

Kommentarer är stängda.