4 Träddöden

sidan håller på att uppdateras

Syrenerna som tynar bort Det finns ingen förklaring till att de gamla och väl etablerade syrenerna börjat tyna bort. De står inte speciellt torrt i södra delen av min trädgård som gränsar till en liten våtmark. Syrener är tåliga buskar, men det ser ut som de torkar ut. Det är också konstigt att bladen inte växer ut under hela sommaren. Beror det på att mikrovågorna påverkar vattenmolekylerna så att viskositeten minskar? Se denna studie HÄR


Lövträden som tynar bort Allt fler lövträd mår också dåligt och tynar bort. Dessa bilder är tagna i augusti 2015 alltså före den extrema torkan sommaren 2018. Man kan inte skylla på att rötterna skulle vara skadade p g a tidigare torka.

Nederbörden är inte alarmerande låg varken 2014 eller under sommarhalvåret 2015 i förhållande till normalvärdena från tidsperioden 1961 – 1990. Förvisso är nederbörden låg i augusti, men det är ingen unik händelse, trots det är det många träd särskilt björkar som blir höstgula elelr tappar löven, men även andra träd. Detta är före den extremt torra sommaren 2018, så man kan inte skylla på att rötterna skulle vara skadade av torkan.

2020-09-27 Vattnets transport genom träden https://www.skogssverige.se/vilken-kraft-ar-viktigast-nar-vattnet-stiger-i-traden-med-hjalp-av-avdunstning

Om inte kapillärkrafter och andra krafter skulle binda vattnet så hårt skulle det koka vid de undertryck som råder i en trädstam.

Kapillärkraften är resultatet av adhesion (kraft mellan två olika ämnen t.ex. glas och vatten) och ytspänning. Adhesionen mellan vattnet och rörets väggar (se figuren) orsakar en uppåtriktad kraft på vätskan vid väggen. Ytspänningen vill minimera den fria vattenytan, så den orsakar att hela vattenpelaren lyfts upp. Ju smalare rör desto mer dominerar adhesionskraften över vattenpelarens tyngd. Vattnet stiger alltså högre ju smalare röret är. Se vidare Kapillärkraft .

Vad är osmos? Osmos uppstår när:

  • vätskelösningen innehåller lösta ämnen eller partiklar som inte kan passera genom membranet, men lösningsmedlet kan passera, och
  • de lösta partiklarna (molekylerna) är ojämnt fördelade på de bägge sidorna.

Effekten av osmos är att lösningsmedel (oftast vatten) spontant strömmar genom membranet så att volymen av vätskelösning ökar på ena sidan. Den synliga verkan av osmos kan vara att:

  • vätskenivån blir olika på ömse sidor om membranet (se figur),
  • ett föremål som innehåller lösta partiklar sväller när lösningsmedel strömmar in, eller omvänt
  • ett vattenhaltigt föremål krymper därför att vatten strömmar ut ur det om det är i kontakt med vatten som har en hög halt av lösta partiklar.

Microwave effect on diffusion: a possible mechanism for non-thermal effect  av Hiie Hinrikus mfl. Publicerad 2014 (7).

Abstrakt
I denna studie antog vi att mikrovågsstrålning påverkar vätebindningen mellan dipolära vattenmolekyler och kan påverka diffusionen i vatten som sker vid konstant temperatur. Den experimentella studien utfördes på inställningen av två identiska behållare fyllda med rent vatten och 0,9% NaCl-lösning och anslutna med ett tunt rör. Förändringar av NaCl-koncentrationen i behållaren som initialt var fylld med rent vatten mättes med användning av lösningens resistens som en indikator. Man exponerade vattnet med 450 MHz mikrovågsfältet med kontinuerligt våg som hade den maximala specifika absorptionshastigheten av 0,4 W / kg vid anslutningsröret. Standardavvikelsen för vattentemperatur i uppsättningen var 0,02 ° C under ett experiment.

Våra experimentella data visade att exponering för mikrovågsstrålning orsakar snabbare diffusionsprocessen i vatten. Den tid som krävdes för att reducera den initiala motståndskraften hos lösningen med 10% var 1,7 gånger kortare med mikrovågsstrålning. Detta resultat överensstämmer med den föreslagna mekanismen för mikrovågseffekt på låg nivå: mikrovågsstrålning roterar den dipolära vattenmolekyler och orsakar förändringar i vätebindningar mellan vattenmolekylerna och påverkar därmed dess viskositet och orsakar snabbare diffusion.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24856870/


2015-08-22 Varför gulnar träden redan i augusti 2015


2019-09-09 Naturen tystnar allt mer


2019-07-12 Mobilindustrins forskningsfusk, driver oss mot globala och förödande skador på hälsa och naturmiljö?


2018-04-15 Något är fel i vår naturmiljö


22 augusti, 2015 Dokumentation över miljöskador i sydöstra Kalmar län, Torsås kommun


21 augusti, 2015 Varför dör träden?


29 december, 2014 Det Tysta miljögiftet i vår livsmiljö


27 januari, 2013 Mobilstrålningen är ett Miljögift – Det tysta Miljögiftet


15 januari, 2012 Vattenväxten andmat reagerade med stress när den exponerades för 1,278 MHz under 24 timmar. Stressreaktion är mätbar i alanin-ackumulering i växten