1. NATO/USA och Sverige

2019-12-18 Hur nära är USA/NATO och Ryssland krig?

Den ökade militära aktiviteten och de frekventa övningarna av NATO-styrkorna i de baltiska staterna och i Svarta och Östersjön indikerar en målmedveten förberedelse av alliansen för en storskalig militär konflikt, chefen för den ryska försvarsmaktens generalstab Valery Gerasimov . Gerasimov underströk detta i ett tal som täcktes av det ryska försvarsministeriets officiella avdelning, Red Star.

”I de baltiska länderna och Polen, i Svarta havets och Östersjöns vatten, intensifieras militär aktivitet, intensiteten i blockets militära övningar ökar. Deras scenarier pekar på Natos målinriktade förberedelser för att engagera sina styrkor i en storskalig militär konflikt”, sa han.

Enligt honom har alliansens stater sedan 2016 ökat försvarsutgifterna med 130 miljarder dollar och planerar att öka militärutgifterna med ytterligare 400 miljarder dollar till 2024. Det meddelade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i sina uttalanden inför NATO-toppmötet i december. 3:a – 4:a.

Dessutom påminde Gerasimov om att Nato har beslutat att militarisera rymden. Samtidigt, som noterats i generalstaben, fortsätter väst samtidigt att representera Ryssland som ett ”hot mot freden.” ”Varje steg av Ryssland när det gäller att säkerställa dess militära säkerhet, alla planerade och transparenta evenemang för att bygga en armé och flotta, varje övning presenteras tydligt som ett ”hot mot freden” av västerländska propagandister och falska media”, betonade Gerasimov. Han uttryckte också oro för att en sådan ståndpunkt skulle öka spänningen på kontaktlinjen mellan Ryssland och Nato, och efterlyste ett förnyat samarbete för att undvika farliga incidenter på den militära sfären. Nato-toppmötet lade till Kina till listan över ”nemesis”, men nämnde att Ryssland fortfarande ”aggressiva handlingar” förblev det största hotet mot alliansen.

Den ryske ledaren Vladimir Putin sa i sin tur att utbyggnaden av Nato och utvecklingen av alliansens militära infrastruktur vid de ryska gränserna potentiellt skulle kunna utgöra ett hot mot landets säkerhet. I ett tal underströk Gerasimov vad Ryssland hade gjort 2019. De statliga testerna av den ledande ubåten i projektet 955A Knyaz Vladimir är i sina slutskede och den förväntas gå in i den ryska flottan före slutet av 2019. Potentialen hos de strategiska kärnkrafterna för luftfart stöds av moderniseringen av missilbärarna Tu-160 och Tu-95MS. Serieproduktion av strategiska missilbärare Tu-160M, som under de kommande åren kommer att börja användas med långdistansflyg, har lanserats.

I allmänhet ger tillståndet för strategiska kärnkraftskrafter avskräckning. Dessutom genomförs deras utveckling i strikt överensstämmelse med internationella åtaganden som fastställts av fördraget om strategiska vapenminskningar (START). Den 5 december bekräftade Vladimir Putin Rysslands beredskap att förlänga START-3 till slutet av detta år. Något tydligt ställningstagande från Förenta staternas sida angående dess förlängning har dock inte meddelats. Allt detta skapar ytterligare osäkerhet på området för kärnvapenkontroll. Flygförsvarskomplexet utvecklades ytterligare, vars grund är flygstyrkorna.

Nästa rymdfarkost i Unified Space System har lanserats, vilket avsevärt ökade våra möjligheter för garanterad detektering av ballistiska missiler. Det ryska flygvapnet fick 139 moderna flygplan. Radarn över horisonten som kan upptäcka missiler och flygplan på upp till 2 000 km från den ryska gränsen inträdde i stridstjänst den 1 december. För att stärka förtroendeskapande åtgärder fortsätter det ryska försvarsministeriet att skala upp samarbetet med utländska partners.

I slutet av 2019 nådde det totala antalet länder som internationellt militärt samarbete bedrivs med 100. Att utöka samarbetet inom OSS, CSTO och SCO är fortsatt en prioritet. Det ryska försvarsministeriet fortsätter att uppmärksamma att säkerställa transparens i de väpnade styrkornas verksamhet. Som ett frivilligt mått på öppenhet förses partners med information om de största övningarna som hålls i Ryssland.

Detta gäller även de plötsliga inspektioner genom vilka genomgångar hålls, OSSE informeras genom kommunikationskanaler och observatörer bjuds in. Därefter kommer praxis att tillhandahålla den mest relevanta informationen om huvudfrågorna för verksamheten och utvecklingen av Ryska federationens väpnade styrkor att fortsätta. Det bör noteras, sa chefen för generalstaben att det ryska försvarsministeriet inte har för avsikt att proaktivt tillämpa ensidiga restriktioner för utländska representanters deltagande i pågående internationella evenemang.

Avslutar sitt tal. Armégeneralen Valery Gerasimov betonade att ”nästa år kommer arbetet att fortsätta för att skapa förutsättningar för att stabilisera situationen på global och regional nivå, såväl som den progressiva och balanserade utvecklingen av armén och marinen för att säkerställa en fredlig socioekonomisk utveckling av vår Land. Vi är öppna för en jämlik dialog med utländska partners i frågor om att säkerställa militär säkerhet.”


2019 NATO förbereder krig. Även om det inte förekom några aggressiva åtgärder från Rysslands sida, var det ännu viktigare att fortsätta avskräckningen och defensiva utgifterna, så att de fortsätter att förbli som sådana. Trots de uppenbara förberedelserna för ett öppet krig, med Nato-styrkornas aggressiva ställning
Det kommer att göras tillkännagivanden den 4 december om beredskapen för dessa styrkor.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg anklagade i sin brief den 29 november inför toppmötet Ryssland för att föra fram slutet på INF-fördraget, vilket i bästa fall är ett tveksamt uttalande. Han nämnde inte Aegis Ashore-programmet, som lätt kunde skjuta upp Tomahawk-missiler mot Ryssland. Eller att USA också upprepade gånger anklagades för att ha brutit mot fördraget.
”Vi har kommit överens om att vårt svar på Rysslands brott mot INF-fördraget kommer att vara defensivt, mätt och koordinerat.”

Han medgav att det inte fanns något omedelbart hot från Ryssland, men Nato såg det som en ”strategisk utmaning”.


MORE ON THE TOPIC: