3 Forskning

2020 EHS: Electromagnetic hypersensitivity (EHS, microwave syndrome) – Review of mechanisms. Många studier har visat biologiska effekter på cellulär nivå av elektromagnetiska fält, vid magnetiska fält och radiofrekventa fält vid extremt låg intensitet. Många av de mekanismer som beskrivs för Multiple Chemical Sensitivity (MCS) gäller också för modifiering av EHS. Upprepade exponeringar resulterar i ökad sensibilisering. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32289567/


2005 Forskning, visar på neurologiska störningar hos elöverkänsliga, bl  elöverkänsliga har ett mer känsligt autonomt nervsystem sid 18 – 19. 2005:04 Kjell Hansson-Mild mfl:


2002 ICNIRP International Commission on Non‐IonizingRadiation Protection, skriver i Healthphysics 82(4):540‐548;2002: ” Irritation eller obehag som inte kan styrkas patologiskt , men som kan påverka det fysiska och psykiska välbefinnande hos en person vid en viss effekt, bör betraktas som en potentiell hälsorisk. Eftersom negativa konsekvenserna av NIR (mikrovågs-) exponering kan variera över hela skalan från triviala till livshotande, krävs en balanserad bedömning innan man beslutar om vägledande exponering”.


2003 TNO-Studien  http://milieugezondheid.be/dossiers/gsm/TNO_rapport_Nederland_sept_2003.pdf   TNO-studien. Man gjorde en test före 3G-utbyggnaden, då fick man också ett signifikant resultat. Man testade en 3G-signal som alltså inte fanns i omgivningen och som störde testet. De skriver: ”TNO-studien genomfördes med låga fältstyrkor, jämförbara med de från en basstation som man kan utsättas för i daglig praxis. Datorberäkningar visar att det är osannolikt att de statistiskt signifikanta effekterna som hittades i denna studie är av termiskt ursprung.”

Läkartidningen 2004 Om TNO-studien 2003  http://www.lakartidningen.se/OldArticlePdf/#!/2004/28436 I september 2003 kom den holländska TNO-rapporten som med hög statistisk signifikans visade att människor reagerade med obehagskänslor och störningar på strålning från 3G-antenn i experiment vid en strålningsstyrka med ett SAR-värde på 0,064 mW/kg. Jämfört med det svenska gränsvärdet på 2 W/kg är detta 0,064/2 000 = 0,000032 av det svenska gränsvärdet idag! Rapporten finns tillgänglig i pdf-format på Internet, och en länk till rapporten finns angiven i Socialstyrelsens brev »Aktuellt inom hälsoskydd« i oktober 2003. Det förvånar mig att Malmquist tydligen inte känner till dessa fakta och därför utelämnar dem helt. TNO-rapporten fick Socialstyrelsen att förklara att den såg allvarligt på att 3G-strålningen skulle kunna skada människor och lovade snabb granskning. Denna ledde till omdömet att arbetet var mycket bra gjort av ett officiellt erkänt institut med de bästa vitsord, på den holländska regeringens uppdrag. Resultatet av denna utmärkta forskning är fortfarande oemotsagt och borde därför tas på allvar. I Statens offentliga utredningar, SOU 2003:53, bilaga 7 av Sven Ove Hansson, finns några mycket läsvärda sidor (504-7) om vetenskapscharaden och försiktighetsprincipen, där man tycker sig känna igen handläggandet av både amalgam- och elkänslighetsfrågan. Texten är allmängiltig och kan rekommenderas till alla för ett närmare studium för en bättre förståelse av vad det här egentligen handlar om.


1991: Reastudien 1991 gjorde man ett test, där man först testade fram en någorlunda homogen grupp och fick då ett 100 % signifikant resultat i det slutliga testet som var dubbelblint. Varför har man inte återupprepat denna metodik, att först sortera fram en homogen grupp elöverkänsliga personer, som reagerar likvärdigt på samma typ av fält och fältstyrka?

En stor provokationsstudie på elöverkänsliga Det autonoma nervsystemet påverkades. Ingen reagerade på placebo. Reaktion och symptom hos alla 16 patienter var 100 %.  I en tredje fas jämfördes elöverkänsliga med 25 friska frivilliga kontrollpersoner. Ingen av de frivilliga reagerade på någon provokation, verklig eller placebo, medan 16 av de EMF-känsliga patienterna (64%) hade positiva tecken och symtompoäng, plus förändringar i autonoma nervsystemet. I den fjärde fasen deltog de 16 EMF-känsliga patienterna i två provokationer med de frekvenser de varit mest känsliga för i den föregående provokationen. De verkliga provokationerna befanns ge 100 % positiva reaktioner medan alla tester med placebo inte visade några reaktioner. Vi drar slutsatsen att denna studie är ett starkt belägg för att känslighet för elektromagnetiska fält existerar och kan framkallas under miljömässigt kontrollerade former.1991 Det autonoma nervsystemet påverkades. Ingen reagerade på placebo. Reaktion och symptom hos alla 16 patienter var 100 %. Electromagnetic Field Sensitivity Electromagnetic Field Sensitivity – Reaktion och symptom hos alla 16 patienter var 100 %. Det autonoma nervsystemet påverkades. Ingen reagerade på placebo.


2011  Electromagnetic hypersensitivity: evidence for a novel neurological syndrome. Diskussion: Testpersonen visade statistiskt pålitliga somatiska reaktioner som svar på exponering för subliminal EMF under förhållanden som rimligt uteslutit en orsakande roll för psykologiska processer. Testpersonen hade ingen medveten uppfattning om fältet var av eller på, men kroppens reaktion visade en signifikant reaktion.
Slutsats: EMF-överkänslighet kan uppstå som en miljöinducerbart neurologiskt syndrom.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21793784?dopt=Abstract


2015 “The Microwave Syndrome or Electro-Hypersensitivity: Historical Background,” Reviews on Environmental Health, posted online November 10, 2015.

”Vikten av bevis visar att EHS är ett verkligt syndrom inducerat genom exponering för antingen ELF eller RF EMF. I vissa fall är det resultatet av en kort exponering med hög intensitet, medan det i andra tycks återspegla omgivningsexponeringar, särskilt de med ökande intensitet och kanske vissa vågformer.   David Carpenter. The paper is part of a special issue of the journal on “idiopathic…


Abstrakt Sedan 2009 har vi byggt upp en databas som för närvarande innehåller mer än 2000 elektrohypersensitivity (EHS) och / eller MCS-självrapporterade fall. Denna databas visar att EHS är associerat i 30% av fallen med MCS, och att MCS föregår förekomsten av EHS i 37% av dessa EHS / MCS-associerade fall. EHS och MCS kan kliniskt kännetecknas av en liknande symptomatisk bild och biologiskt av låggradig inflammation och ett autoimmunt svar som involverar autoantikroppar mot O-myelin. Dessutom presenterar 80% av patienterna med EHS en, två eller tre detekterbara oxidativa stressbiomarkörer i deras perifera blod, vilket innebär att dessa patienter totalt sett har en verklig objektiv somatisk störning. Dessutom visade vi att ultraljud cerebraltomosfygmografi och transkraniell doppler-ultraljud visade att fall har en defekt i den mellersta hjärnartärens hemodynamik, och vi lokaliserade en vävnadspulsometrisk indexbrist i den kapsula-thalamiska delen av de temporala loberna, vilket tyder på involvering av limbiska systemet och thalamus. Sammantaget tyder dessa data starkt på att EHS är en neurologisk patologisk sjukdom som kan diagnostiseras, behandlas och förhindras. Eftersom EHS blir en ny smygande världsomspännande plåga som involverar miljontals människor ber vi Världshälsoorganisationen (WHO) att inkludera EHS som en neurologisk sjukdom i den internationella klassificeringen av sjukdomar.


2020 EHS: Electromagnetic hypersensitivity (EHS, microwave syndrome) – Review of mechanisms. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32289567/

Abstrakt Elektromagnetisk överkänslighet (EHS), tidigare känd som ”Mikrovågssyndrom”, är ett kliniskt syndrom som kännetecknas av närvaron av ett brett spektrum av ospecifika symtom på flera organ, vanligtvis inklusive symtom i centrala nervsystemet, som uppträder efter patientens akuta eller kronisk exponering för elektromagnetiska fält i miljön eller i yrkesmässiga miljöer. Många studier har visat biologiska effekter på cellulär nivå av elektromagnetiska fält (EMF) vid magnetiska (ELF) och radiofrekventa (RF) frekvenser i extremt låga intensiteter. Många av de mekanismer som beskrivs för multipel kemisk känslighet (MCS) gäller med modifiering av EHS. Upprepade exponeringar resulterar i sensibilisering och därmed förbättrad respons. Många överkänsliga patienter verkar ha försämrade avgiftningssystem som överbelastas av överdriven oxidativ stress. EMF kan inducera förändringar i kalciumsignalkaskader, signifikant aktivering av fria radikalprocesser och överproduktion av reaktiva syrearter (ROS) i levande celler samt förändrade neurologiska och kognitiva funktioner och störningar av blod-hjärnbarriären. Magnetkristaller absorberade från förbränningsluftföroreningar kan ha en viktig roll i hjärneffekterna av EMF. Autonoma nervsystemets effekter av EMF kan också uttryckas som symtom i det kardiovaskulära systemet. Andra vanliga effekter av EMF inkluderar effekter på hud, mikrokärl, immunsystem och hematologiska system. Det dras slutsatsen att de mekanismer som ligger bakom symtomen vid EHS är biologiskt troliga och att många organiska fysiologiska svar uppträder efter EMF-exponering. Patienter kan ha neurologiska, neuro-hormonella och neuro-psykiatriska symtom efter exponering för EMF som en följd av nervskador och överkänsliga neurala reaktioner. Mer relevanta diagnostiska tester för EHS bör utvecklas. Exponeringsgränserna bör sänkas för att skydda mot biologiska effekter av EMF. Spridningen av lokala och globala trådlösa nätverk bör minskas och säkrare trådbundna nät bör användas i stället för trådlösa för att skydda mottagliga allmänheter. Offentliga platser bör göras tillgängliga för personer med överkänslighet.


2016 EUROPAEM EMF Guideline 2016 för förebyggande, diagnos och behandling av EMF-relaterade hälsoproblem och sjukdomar https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27454111/
Abstrakt Kroniska sjukdomar och sjukdomar i samband med icke-specifika symtom ökar. Förutom kronisk stress i sociala och arbetsmiljöer är fysiska och kemiska exponeringar hemma, på jobbet och under fritidsaktiviteter orsakar eller bidragande miljöstressorer som förtjänar uppmärksamhet hos allmänläkaren liksom av alla andra medlemmar i hälso- och sjukvården . Det verkar nödvändigt nu att ta hänsyn till ”nya exponeringar” som elektromagnetiska fält (EMF). Läkare konfronteras alltmer med hälsoproblem från oidentifierade orsaker. Studier, empiriska observationer och patientrapporter indikerar tydligt interaktioner mellan EMF-exponering och hälsoproblem. Individuell känslighet och miljöfaktorer försummas ofta. Ny trådlös teknik och applikationer har introducerats utan säkerhet om deras hälsoeffekter, vilket väcker nya utmaningar för medicin och samhälle. Exempelvis utreddes frågan om så kallade icke-termiska effekter och potentiella långsiktiga effekter av lågdosexponering innan introduktionen av dessa tekniker. Vanliga elektromagnetiska fält- eller EMF-källor: Radiofrekvent strålning (RF) (3 MHz till 300 GHz) avges från radio- och TV-sändningsantenner, Wi-Fi-åtkomstpunkter, routrar och klienter (t.ex. smartphones, surfplattor), trådlös och mobil telefoner inklusive basstationer och Bluetooth-enheter. Extremt lågfrekventa elektriska (ELF EF) och magnetfält (ELF MF) (3 Hz till 3 kHz) avges från elektriska ledningar, lampor och apparater. Mycket lågfrekventa elektriska (VLF EF) och magnetfält (VLF MF) (3 kHz till 3 MHz) avges på grund av harmonisk spänning och strömförvrängning från elektriska ledningar, lampor (t.ex. kompaktlysrör) och elektroniska enheter. Å ena sidan finns det starka bevis för att långvarig exponering för vissa EMF är en riskfaktor för sjukdomar som vissa cancerformer, Alzheimers sjukdom och manlig infertilitet. Å andra sidan erkänns den framväxande elektromagnetiska överkänsligheten (EHS) mer och mer av hälso- och sjukvårdsmyndigheter, handikappadministratörer och ärenden, politiker samt domstolar. Vi rekommenderar att man behandlar EHS kliniskt som en del av gruppen av kroniska multisystemsjukdomar (CMI), men erkänner fortfarande att den bakomliggande orsaken förblir miljön.
I början uppträder EHS-symtom bara ibland, men med tiden kan de öka i frekvens och svårighetsgrad. Vanliga EHS-symtom inkluderar huvudvärk, koncentrationssvårigheter, sömnproblem, depression, brist på energi, trötthet och influensaliknande symtom. En omfattande medicinsk historia, som bör innehålla alla symtom och deras förekomster i rumsliga och temporala termer och i samband med EMF-exponeringar, är nyckeln till diagnosen.
EMF-exponeringen bedöms vanligtvis med EMF-mätningar hemma och på jobbet. Vissa typer av EMF-exponering kan bedömas genom att fråga om vanliga EMF-källor. Det är mycket viktigt att ta hänsyn till den individuella känsligheten. Den primära behandlingsmetoden bör främst fokusera på förebyggande eller minskning av EMF-exponering, det vill säga att minska eller eliminera alla källor till hög EMF-exponering hemma och på arbetsplatsen. Minskningen av EMF-exponering bör också utvidgas till att omfatta offentliga utrymmen som skolor, sjukhus, kollektivtrafik och bibliotek för att möjliggöra för personer med EHS en obehindrad användning (tillgänglighetsåtgärd). Om en skadlig EMF-exponering minskas tillräckligt har kroppen en chans att återhämta sig och EHS-symtom kommer att minskas eller till och med försvinna. Många exempel har visat att sådana åtgärder kan visa sig vara effektiva. För att öka effektiviteten i behandlingen bör det breda utbudet av andra miljöfaktorer som bidrar till den totala kroppsbördan också tas upp. Allt som stöder homeostas kommer att öka en persons motståndskraft mot sjukdomar och därmed mot de negativa effekterna av EMF-exponering.

Det finns ökande bevis för att EMF-exponering har stor inverkan på oxidativ och nitrosativ regleringskapacitet hos drabbade individer. Detta koncept kan också förklara varför nivån på känsligheten för EMF kan förändras och varför de symtom som rapporteras i samband med EMF-exponeringar är så stora. Baserat på vår nuvarande förståelse fungerar en behandlingsmetod som minimerar de negativa effekterna av peroxynitrit – som har använts alltmer vid behandling av multisystemsjukdomar – bäst. Denna EMF-riktlinje ger en översikt över den nuvarande kunskapen om EMF-relaterade hälsorisker och ger rekommendationer för diagnos, behandling och tillgänglighetsåtgärder för EHS för att förbättra och återställa individuella hälsoresultat samt för utveckling av strategier för förebyggande.


2020 Technical Assessment of Ultrasonic Cerebral Tomosphygmography and New Scientific Evaluation of Its Clinical Interest for the Diagnosis of Electrohypersensitivity and Multiple Chemical Sensitivity. Greco F. Diagnostics (Basel). 2020 Jun 24;10(6):427. doi:10.3390/diagnostics10060427. PMID: 32599757 Free PMC article. Review.

Abstrakt Ultraljud cerebral tomosfygmografi (UCTS), även känd som ”encefaloskan”, är en ultraljudbaserad pulserande ekoencefalografi för både funktionella och anatomiska hjärnbildningsundersökningar. Jämfört med klassisk avbildning gör UCTS det möjligt att exakt lokalisera de spontana hjärnvävnadspulsationer som förekommer naturligt i temporala lober. Vetenskapliga publikationer har nyligen validerat det vetenskapliga intresset för UCTS-teknik men klinisk användning och industriell utveckling av denna forntida hjärnbildningsmetod har stoppats särskilt i Frankrike, inte av vetenskapliga eller tekniska skäl utan på grund av brist på finansieringsstöd. UCTS bör i grunden särskiljas från transkraniell Doppler-ultraljud (TDU), som, även om den också använder pulserande ultraljud, syftar till att studera hastigheten på blodflödet (hemodynamik) i hjärnartärerna genom att använda Doppler-effekt, särskilt i mellersta hjärnartären i båda halvklot. Istället har UCTS den tekniska fördelen av att mäta och lokalisera spontana hjärnvävnadspulsationer i temporala lober. Nyligen vetenskapligt arbete har visat möjligheten att göra en objektiv diagnos av elektrohypersensitivity (EHS) och multipel kemisk känslighet (MCS) med hjälp av UCTS, i samband med TDU-undersökning och upptäckt av flera biomarkörer i perifert blod och urin hos patienterna. I denna uppsats bekräftar vi oberoende det kliniska intresset av att använda UCTS för diagnos av EHS och MCS. Dessutom har det visat sig att repetitiv användning av UCTS hos patienter med EHS och / eller MCS kan bidra till en objektiv bedömning av deras terapeutiska uppföljning. Eftersom klassisk CT-skanning och MR vanligtvis inte bidrar till diagnosen och tolereras dåligt av dessa patienter, bör UCTS därför betraktas som en av de bästa bildtekniker som används för diagnos av dessa nya sjukdomar och uppföljning av patienter. .


2018 Studien som SSM hänvisar till i senaste rapport 2020

Oxidative stress in electrohypersensitivity self‑reporting patients: Results of a prospective in vivo investigation with comprehensive molecular analysis  Philippe Irigaray at al

Det finns ingen klar förklaring till orsakssamband för oxidativ stress hos EHS-självrapporterande patienter. Hypotesen att en nocebo-effekt kan ha varit ursprungligen orsakssamband i början av oxidativ stress är osannolik, eftersom detta inte kan förklara de molekylära abnormiteter som var uppenbara i föreliggande studie (4Resultat av en klinisk fas I-II-studie med speciell hänvisning till cerebral pulsationsmätning och oxidativ stressanalys. Funct Foods Health Dis. 8: 122–144. 2018). Hypotesen att vissa miljöstressorer kan vara orsakssammanhängande i början av denna patologi kräver ytterligare undersökning. Eftersom det tidigare visats att MCS ofta är associerat med EHS hos EHS-självrapporterande patienter (3) kan konstgjorda kemikalier teoretiskt sett vara dessa miljöstressorer. I den aktuella studien exkluderades dock alla patienter med MCS som kan ha associerats med EHS, vilket innebär att EMF-exponering, som rapporterats av patienterna, kan vara en miljöstressor. Denna hypotes förtjänar övervägande eftersom många in vitro- och djurförsöksstudier har rapporterat att extremt låga frekvenser (ELF) strålningsexponering (72,73), och ännu viktigare radiofrekvenser (RF) EMF-exponering (74–79), är associerade med oxidativ stress förekomst, med de resulterande biologiska effekterna inklusive förändringar i differentiering (72,73), inflammatoriska svar och DNA-skador (77,80); alla dessa skadliga effekter förekommer oftare i hjärnan (74,76–79). Slutligen kan man dra slutsatsen att EMFIS oavsett orsakssprung kan biologiskt karakteriseras som en ny patologisk störning och därmed kan diagnostiseras i medicinsk praxis på grundval av kliniska symtom och mer objektivt genom att mäta: Inflammationsassocierade biomarkörer, inkluderande histamin, protein S100B och cellulära stresschaperonproteiner Hsp70 och Hsp27 (3); oxidativa stressbiomarkörer, inklusive TBAR, MDA, GSS och NTT i plasma; och antioxidativa försvarsbiomarkörer, inklusive SOD i RBC, och GSH och GPx i plasma.


2015 Reliable disease biomarkers characterizing and identifying electrohypersensitivity and multiple chemical sensitivity as two etiopathogenic aspects of a unique pathological disorder. Belpomme D, Campagnac C, Irigaray P. Rev Environ Health. 2015;30(4):251-71. doi: 10.1515/reveh-2015-0027. PMID: 26613326

.
Abstrakt Mycket av kontroversen om orsakerna till elektroöverkänslighet (EHS) och multipel kemisk känslighet (MCS) ligger i frånvaron av både erkända kliniska kriterier och objektiva biomarkörer för allmänt accepterad diagnos. Sedan 2009 har vi prospektivt undersökt, 1216 på varandra följande EHS- och / eller MCS-självrapporteringsfall, kliniskt och biologiskt, i ett försök att svara på båda frågorna. Vi rapporterar här våra preliminära data, baserade på 727 utvärderbara av 839 inskrivna fall: 521 (71,6%) diagnostiserades med EHS, 52 (7,2%) med MCS och 154 (21,2%) med både EHS och MCS. Två av tre patienter med EHS och / eller MCS var kvinnor; medelålder (år) var 47. Eftersom inflammation verkar vara en nyckelprocess som härrör från elektromagnetiskt fält (EMF) och / eller kemiska effekter på vävnader, och histaminfrisättning potentiellt är en viktig medlare för inflammation, mätte vi systematiskt histamin i blodet av patienter. Nästan 40% hade en ökning av histaminemi (särskilt när båda tillstånden var närvarande), vilket tyder på att ett kroniskt inflammatoriskt svar kan detekteras hos dessa patienter. Oxidativ stress är en del av inflammation och är ett viktigt bidrag till skador och reaktioner. Nitrotyrosin, en markör för både peroxynitrit (ONOO ° -) produktion och öppning av blod-hjärnbarriären (BBB), ökade i 28% av fallen. Protein S100B, en annan markör för BBB-öppning ökade med 15%. Cirkulerande autoantikroppar mot O-myelin detekterades i 23%, vilket indikerar att EHS och MCS kan vara associerade med autoimmunt svar. Bekräftande djurförsök som visar ökningen av Hsp27 och / eller Hsp70 chaperonproteiner under påverkan av EMF, fann vi ökad Hsp27 och / eller Hsp70 hos 33% av patienterna. Eftersom de flesta patienter rapporterade om kronisk sömnlöshet och trötthet bestämde vi förhållandet mellan 24 timmar urin 6-hydroxymelatoninsulfat (6-OHMS) och kreatinin och fann att det var minskat (<0,8) i alla undersökta fall. Slutligen, med tanke på de självrapporterade symptomen på EHS och MCS, mätte vi seriellt hjärnans blodflöde (BBF) i de temporala loberna i varje fall med pulserad cerebral ultraljud beräknad tomosfygmografi. Båda störningarna var associerade med hypoperfusion i det kapsulotalamiska området, vilket tyder på att den inflammatoriska processen involverar det limbiska systemet och talamus. Våra data tyder starkt på att EHS och MCS kan karakteriseras objektivt och rutinmässigt diagnostiseras med kommersiellt tillgängliga enkla tester. Båda sjukdomarna tycks involvera inflammationsrelaterad hyperhistaminemi, oxidativ stress, autoimmunt svar, kapslotalamisk hypoperfusion och BBB-öppning och ett underskott i tillgängligheten av melatonin; vilket tyder på en risk för kronisk neurodegenerativ sjukdom. Slutligen antyder den gemensamma förekomsten av EHS och MCS starkt en gemensam patologisk mekanism.

2020 Electromagnetic hypersensitivity (EHS, microwave syndrome) – Review of mechanisms. Stein Y, Udasin IG. Environ Res. 2020 Jul;186:109445. doi: 10.1016/j.envres.2020.109445. Epub 2020 Mar 30. PMID: 32289567

Abstrakt Elektromagnetisk överkänslighet (EHS), tidigare känd som ”Mikrovågssyndrom”, är ett kliniskt syndrom som kännetecknas av närvaron av ett brett spektrum av ospecifika symtom på flera organ, vanligtvis inklusive symtom i centrala nervsystemet, som uppträder efter patientens akuta eller kronisk exponering för elektromagnetiska fält i miljön eller i yrkesmässiga miljöer. Många studier har visat biologiska effekter på cellulär nivå av elektromagnetiska fält (EMF) vid magnetiska (ELF) och radiofrekventa (RF) frekvenser i extremt låga intensiteter. Många av de mekanismer som beskrivs för multipel kemisk känslighet (MCS) gäller med modifiering av EHS. Upprepade exponeringar resulterar i sensibilisering och därmed förhöjd respons. Många överkänsliga patienter verkar ha försämrade avgiftningssystem som blir överbelastade av överdriven oxidativ stress. EMF kan inducera förändringar i kalciumsignalkaskader, signifikant aktivering av fria radikalprocesser och överproduktion av reaktiva syrearter (ROS) i levande celler samt förändrade neurologiska och kognitiva funktioner och störningar av blod-hjärnbarriären. Magnetkristaller som absorberas från förbränningsluftföroreningar kan ha en viktig roll i hjärnans effekter av EMF. Autonoma nervsystemets effekter av EMF kan också uttryckas som symtom i det kardiovaskulära systemet. Andra vanliga effekter av EMF inkluderar effekter på hud, mikrokärl, immunsystem och hematologiska system. Man drar slutsatsen att de mekanismer som ligger till grund för symtomen på EHS är biologiskt troliga och att många organiska fysiologiska svar uppträder efter EMF-exponering. Patienter kan ha neurologiska, neuro-hormonella och neuro-psykiatriska symtom efter exponering för EMF som en följd av nervskador och överkänsliga neurala reaktioner. Mer relevanta diagnostiska tester för EHS bör utvecklas. Exponeringsgränserna bör sänkas för att skydda mot biologiska effekter av EMF. Spridningen av lokala och globala trådlösa nätverk bör minskas och säkrare trådbundna nät bör användas i stället för trådlösa för att skydda mottagliga allmänheter. Offentliga platser bör göras tillgängliga för personer med överkänslighet.


2015 The implications of non-linear biological oscillations on human electrophysiology for electrohypersensitivity (EHS) and multiple chemical sensitivity (MCS). Sage C. Rev Environ Health. 2015;30(4):293-303. doi: 10.1515/reveh-2015-0007. PMID: 26368042 Review.

Abstrakt Det ”informativa innehållet” i jordens elektromagnetiska signalering är som en uppsättning bruksanvisningar för människors liv. Dessa miljöledningar är dynamiska och involverar utsökt låga ingångar (intensiteter) av kritiska frekvenser som allt liv på jorden utvecklats med. Sirkadiska och andra temporala biologiska rytmer beror på dessa fluktuerande elektromagnetiska ingångar för direkt genuttryck, cellkommunikation och metabolism, neural utveckling, hjärnvågsaktivitet, neuralsynkron, en mångfald av immunfunktioner, sömn och vakna cykler, beteende och kognition. Oscillation är också ett universellt fenomen och biologiska system i hjärtat, hjärnan och tarmen är beroende av de samverkande åtgärderna hos celler som fungerar enligt principerna för icke-linjära, kopplade biologiska svängningar för sin synkronisering. De är beroende av utsökta tidssignaler från miljön på försvinnande små nivåer. Förändrat ‘informationsinnehåll’ i miljöledningar kan översvinna naturliga elektromagnetiska ledtrådar och resultera i dysreglering av normala biologiska rytmer som styr tillväxt, utveckling, metabolism och reparationsmekanismer. Pulsade elektromagnetiska fält (PEMF) och radiofrekvensstrålning (RFR) kan ha de förödande biologiska effekterna av att störa homeostas och desynkronisera normala biologiska rytmer som bibehåller hälsan. Icke-linjära, svaga fältbiologiska svängningar styr kroppens elektrofysiologi, organiserar cell- och vävnadsfunktioner och underhåller organsystem. Konstgjord bioelektrisk störning kan ge falsk information (störande signalering) tillräcklig för att påverka kritiska pacemakerceller (i hjärtat, tarmen och hjärnan, vilket är de organ som jag kunnat konstatera, påverkas mest som elöverkänslig) och desynkronisera funktionerna hos dessa viktiga celler som orkestrerar funktion och upprätthåller hälsan. Kronisk fysiologisk stress undergräver homeostas oavsett om den är kemiskt inducerad eller elektromagnetiskt inducerad (eller båda exponeringarna är samtidigt bidragande). Detta kan så småningom bryta ned adaptiva biologiska reaktioner som är kritiska för hälsounderhållet; och motståndskraft kan äventyras. Elöverkänslighet kan orsakas av successiva attacker på mänsklig bioelektrokemisk dynamik från exogena elektromagnetiska fält (EMF) och RFR eller en enda akut exponering. Efter sensibiliseringen rapporteras att ytterligare allmäna exponeringar  ökar reaktivitet för allt  lägre intensitet av EMF / RFR, vid vilken tidpunkt tusen gånger lägre nivåer kan orsaka negativa hälsoeffekter för den elektrosensitiva personen. Elektrohypersensitivity (EHS) kan vara en föregångare till, eller kopplad till, multipel kemisk känslighet (MCS) baserat på rapporter om individer som först utvecklar ett tillstånd och sedan snabbt utvecklar det andra. Likheten mellan kemiska biomarkörer ses i båda förhållandena [histaminer, markörer för oxidativ stress, autoantikroppar, värmechockprotein (HSP), melatoninmarkörer och läckage av blod-hjärnbarriären]. Pulsad mikrovågsaktivering med låg intensitet av spänningsstyrda kalciumkanaler (VGCC) postuleras som en verkningsmekanism för icke-termiska hälsoeffekter.


2014 Metabolic and genetic screening of electromagnetic hypersensitive subjects as a feasible tool for diagnostics and intervention. De Luca C, Thai JC, Raskovic D, Cesareo E, Caccamo D, Trukhanov A, Korkina L. Mediators Inflamm. 2014;2014:924184. doi: 10.1155/2014/924184. Epub 2014 Apr 9.

Abstrakt Ökande antal ”elektromagnetiska överkänsliga” (EHS) människor över hela världen rapporterar allvarligt inaktiverande, multiorgan, icke-specifika symtom när de utsätts för lågdos elektromagnetisk strålning, ofta förknippad med symtom på multipel kemisk känslighet (MCS) och / eller annan miljö ” känslighetsrelaterade sjukdomar ”(SRI). Detta kluster av kroniska inflammatoriska störningar saknar fortfarande validerade patogenetiska mekanismer, diagnostiska biomarkörer och ledningsriktlinjer. Vi antog att SRI, inte bara psykogent, kan dela organiska determinanter för nedsatt avgiftning av vanliga fysikalisk-kemiska stressfaktorer. Baserat på våra tidigare MCS-studier testade vi en panel med 12 metaboliska redoxrelaterade blodparametrar och utvalda läkemedelsmetaboliserande enzympolymorfier, på 153 EHS-, 147 MCS- och 132 kontrollitalianer, vilket bekräftade MCS-förändring (P <0,05- 0,0001) glutation- (GSH), GSH-peroxidas / S-transferas och katalas-erytrocytaktiviteter. Vi beskrev först jämförbara, men mildare metaboliska pro-oxidant / proinflammatoriska förändringar i EHS med tydligt ökat plasma-coenzym-Q10-oxidationsförhållande. Allvarlig utarmning av erytrocytmembran fleromättade fettsyror med ökat förhållande ω 6 / ω 3 bekräftades i MCS, men inte i EHS. Vi identifierade också signifikant (P = 0,003) förändrad distribution-kontra-kontroll av CYP2C19 ∗ 1 / ∗ 2 SNP-varianter i EHS, och en 9,7-faldig ökad risk (OR: 95% KI = 1,3-74,5) för att utveckla EHS för haplotypen (null) GSTT1 + (null) GSTM1-varianterna. Sammantaget stärker resultaten på MCS och EHS vårt förslag att anta denna metaboliska / genetiska biomarkörspanel för blod som lämpligt diagnostiskt verktyg för SRI.


2015 Tillförlitliga biomarkörer som karakteriserar och identifierar sjukdomen elöverkänslighet och multipel kemisk känslighet som två etiopatogena aspekter av en unik patologisk störning. Belpomme D, Campagnac C, Irigaray P. Vi rapporterar här våra preliminära data, baserat på 727 utvärderade fall av 839 inskrivna fall. 521 (71,6%) hade diagnosen EHS, 52 (7,2%) med MCS, och 154 (21,2%) med både EHS och MCS. Två av tre patienter med EHS och/eller MCS var kvinnor; medelålder (år) var 47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26613326

Eftersom inflammation verkar vara en nyckelprocess som härrör från elektromagnetiskt fält (EMF) och/eller kemiska effekter på vävnader och frisättning av histamin är potentiellt en viktig förmedlare av inflammation, mäter vi histamin i blodet hos patienterna.

  • Nästan 40% hade en ökning av histaminemia (särskilt när båda tillstånd var närvarande), vilket indikerar, att ett kroniskt inflammatoriskt svar kan upptäckas hos dessa patienter. Oxidativ stress är en del av inflammation och är en viktig bidragsgivare till skador och respons.

  • Nitrotyrosin, en markör för både peroxynitrit (ONOO ° -) produktion och öppning av blod-hjärnbarriären (BBB), ökades i 28% av fallen.

  • Protein S100B, en annan markör för BBB-öppning ökades med 15%.

  • Cirkulerande antikroppar mot O-myelin detekterades hos 23%, vilket indikerar EHS och MCS kan vara associerat med autoimmunrespons.

  • När vi bekräftade i djurförsök som visade ökningen av Hsp27- och / eller Hsp70-chaperonproteiner under påverkan av EMF, fann vi ökad Hsp27 och/eller Hsp70 hos 33% av patienterna.

  • Eftersom de flesta patienter rapporterade kronisk sömnlöshet och trötthet, bestämde vi 24 timmars 6-hydroxymelatoninsulfat (6-OHMS) / kreatinin-förhållande i urinen och fann att det minskade (<0,8) i alla undersökta fall.

  • Slutligen, med tanke på de självrapporterade symptomen på EHS och MCS, mätte vi seriellt hjärnblodflödet (BBF) i de temporala loberna i varje fall med pulserad cerebral ultraljudsberäknad tomosfygmografi. Båda störningarna var associerade med hypoperfusion i capsulothalamic-området, vilket tyder på att den inflammatoriska processen involverar det limbiska systemet och thalamus.

2017 GFAP som en markör på neurologiska skador i Hjärnan



2014“Electric Blues: Rare Allergy Drives Tech Guru into Seclusion,” The Gleaner (Jamaica), October 11, 2014. En berättelse om en jamaicansk mjukvaruingenjör som utvecklat en känslighet, som han tror var orsakad av ett 4G Wi-Fi-modem. Han är raising money to buy a low-EMF computer so that he can continue to work. Watch Joel Dean tell his story. … And in a very different climate, the Finnish press is reporting the case of a former Nokia tech who now has EHS.


Enkätstudie:  Subjective annoyance attributed to electricity and smells http://libris.kb.se/bib/9855518



2014Metabolisk och genetisk screening av elektromagnetiskt överkänsliga personer som genomförbart verktyg för diagnostik och intervention Chiara De Luca mfl 2014


2013 “Taking Refuge from Modernity: 21st Century Hermits,” by I. Boyd, James Rubin and Simon Wessely of King’s College, London, Journal of the Royal Society of Medicine, December 1, 2012. “It appears there are similarities between those who live in isolation due to MCS or EHS and hermits that lived previously. The similarities focus on problems living in society, compulsion to flee, a sense of persecution, and ideas of fighting for an under-recognized cause.”


2013ElectroSenstivity UK Primer Elektromagnetisk känslighet och elektromagnetisk överkänslighet Bok med en lång rad referenser : En sammanfattning av Michael Bevington. Vanliga biomarkörer hos EHS- patienter som läkare i Europa, Ryssland, Kanada och USA använder för att diagnostisera EHS. Boken ger en detaljerad beskrivning av de vanliga EHS-biomarkörerna, de biomarkörer som är  http://www.es-uk.info/electromagnetic-sensitivity-and-electromagnetic-hypersensitivity/

2012 The Guardian,Repacholi Challenges Gro Brundtland, EHS


2012 Vi vet med säkerhet att elöverkänslighet inte är psykosomatiskt https://maisonsaine.ca/sante-et-securite/electrosmog/sicem.html


2012 Wifi, EMFs : Electrosensitivity (ES, EHS) physiologically explained at last – 15/03/2012 EMF  utlösa stora effekter i hjärnan. Den viktigaste effekten är öppningen av blod-hjärnbarriären. Detta tillåter kvicksilver och andra gifter att tränga in till hjärnan, där de orsakar olika störningar och neurodegenerativa sjukdomar.http://www.robindestoits.org/Wifi-EMFs-Electrosensitivity-ES-EHS-physiologically-explained-at-last-15-03-2012_a1661.html


2012 ”The Laughing Stock — And the Pursuit of Gro,” Plot (Norway), April/May 2012 (English translation). See also our April 12 Short Take: ”Repacholi Challenges Gro Brundtland, EHS.”


2012: Professor Dariusz Leszczynski – Det kan inte komma som någon överraskning att den mänskliga kroppen kan reagera på elektromagnetiskt fält

2012 L’intolérance électromagnétique élucidée Vi vet med säkerhet att elöverkänslighet inte är psykosomatiskt HÄR eller direkt till artikeln


Christopher Ketcham, who made a splash early last year with his GQ piece, ”Warning: Your Cell Phone May Be Hazardous to Your Health,” is back on the EMF beat with a cover story in the latest issue of Earth Island Journal: ”Warning: High Frequency.” The first warning centered on brain tumor…


2011  Elöverkänslighet: bevis för en neurologiskt syndrom https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21793784


2011New Light on Electrosensitivity  Cornell biologists may have made a breakthrough in understanding why some people are electrosensitive. They report in Nature Communications that humans as well as many other species descended from a type of fish that lived some 500 million years ago which had a ”well developed electroreceptive system.” A possible implication is that some of us, like sharks and rays, may be able to detect very weak electric fields and perhaps a subset has an electroreceptive system that has gone awry….2011 dec;121 Electromagnetic hypersensitivity: evidence for a novel neurological syndrome. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21793784?dopt=Abstract


Råtthippocampala skivor, visade att hippocampal inlärning och plasticitet fortfarande stördes en vecka efter exponering.    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3088670/


2009 Doubts About Electrosensitivity  Is it possible that the precautionary principle could do more harm than good? Could the mere suggestion of a health risk bring on effects that it was intended to avoid? Such a phenomenon is known as the nocebo effect and has been much discussed in relation to EMFs in general and electrohypersensitivity in particular. For a cogent analysis of all this, check out Stuart Blackman’s ”Why Health Warnings Can Be Bad,” in today’s Financial Times Weekend magazine.

2006 “Wi-Fi Should We Be Worried?” Elektrisk känslighet fortsätter att vara ett kontroversiellt ämne. Men eftersom antalet Wi-Fi-hot spots multipliceras, är pressen mer uppmärksam på möjligheten att det kan vara ett verkligt tillstånd. Ett bra exempel är Nicki Daniels stycke, “Wi-Fi Should We Be Worried?”, in today’s London Times. Be sure to read it to the end so you don’t miss Poppy Rhodes’s case history, “I Felt Dizzy and Nauseous.”


2006  ICNIRP Goes to Malta Being a member of ICNIRP or the WHO EMF project means having a ticket to ride. A couple of days ago, the traveling road show was in Malta. Mike Repacholi, Bernard Veyret and Paolo Vecchia showed up at a forum organized by the local communications authority, titled ”The Reality Behind EMFs.”

2005 2005:04 Kjell Hansson-Mild mfl: elöverkänsliga har ett mer känsligt nervsystem sid 18 – 19. Detta är tidigare studier från 1990-talet som presenteras i Arbetsmiljöinstitutet 2005:0 http://nile.lub.lu.se/arbarch/ovrigt/2005/info2005_04.pdf


2001 ”Pseudo-järnbrist i franska befolkningen som bor i närheten högspända kraftledningar: Ett dilemma för kliniker” http://www.emfacts.com/download/pid_france.pdf


1999 ”Den Ross House elektrisk transformatorstation fall”, http://www.emfacts.com/download/The_Ross_House_Electrical_Substation.pdf


1998:  Mar-april, 53 (2) :87-92 Studie av mänskligt neurovegetative och hematologiska effekterna av miljö lågfrekventa (50-Hz) elektromagnetiska fält som produceras av transformatorer


1998-2003 Mike Repacholi, the former head of the World Health Organization’s EMF project, is blaming his former boss, Gro Harlem Brundtland, for contributing ”massively” to people’s fears of RF radiation from mobile phones.While Brundtland was director-general of the WHO (1998 – 2003), she revealed that she was EHS or electromagnetic hypersensitivity (EHS) (see…


1998  Elektromagnetiska fält, elöverkänslighet och neurologisk sjukdom – en kunskapsöversikt Arbetslivsinstitutet


1998   Mar-april, 53 (2) :87-92 Studie av mänskligt neurovegetative och hematologiska effekterna av miljö lågfrekventa (50-Hz) elektromagnetiska fält som produceras av transformatorer


2016 “Anthropogenic RF EMFs Elicit Neuropathic Pain in an Amputation Model,” PLoS1, January 13, 2016.  Denna studie har återtagits då det finns felaktigheter i temperaturmätningen, men kan vara intressant att ändå ta del av. Vår djurstudie stöder anekdotiska rapporter som indikerar att RF-EMFs fungerar som en utlösare för post-neurotomi-smärta.Vidare föreslår det att de som har lidit en nervskada eller andra typer av perifer nervpatiologi kan vara benägen för RF-EMF-inducerad smärta. Det faktum att oinjorda djur uppvisade inget svar … är också överens med de flesta vetenskapliga rapporter och den överväldigande uppfattningen att antropogena EMF i det rapporterade intervallet under normala förhållanden inte orsakar smärta. Således erbjuder denna studie en möjlig förklaring till motsägande konton … ”SAR var 0,36 W / kg vid hudytan. Se…


Kritik mot provokationsstudier med subjektiv bedömning, som vetenskaplig metodik

2016 Strålskadade är ingen homogen grupp

2016  Kunskap och Forskning om Elöverkänslighet

2016  Forskning om strålskadan

2017 Falsifiering – Forskning på strålskadan elöverkänslighet

2017 SBU – om provokationsstudier

2016 Kritik mot provokationsstudier

2016  Elöverkänsliga är ingen homogen grupp


Studier som myndigheterna hänvisar till som de påstår bevisar att det inte finns ett samband mellan elöverkänsligas symtom och strålning

2019 Referenslista samlingsrapport på SBU

2006 Rubin-studien anses av myndigheterna vara seriös forskning. Denna ”forskare” G James Rubin, sitter som ”expert” i EU:s arbetsgrupp SCENIHR . https://www.bmj.com/content/332/7546/886

2016 Clas Tegenfeldts provokationsstudie på elöverkänsliga 98:6 Slutrapport av Dagmarprojektet

2015  Strålsäkerhetsmyndigheten hänvisar till SCENIHR -dokumentet Potential health effects of exposure to electromagnetic fields (EMF) från 2015-01-20 se sidan 134-144 om strålskadan EMF-överkänslig  https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/emerging/docs/scenihr_o_041.pdf