EU-direktivet som gäller funktionskrav för elmätare bryter mot Europarådets konvention om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna

Vad gäller enligt lagen?
Grundlagen står över alla andra lagar, så grundlagen står över ellagen, vilket man kan hävda i en rättsprocess när det gäller elmätarna. En jurist påstår att EU-direktiven står över Svensk lag, men så enkelt är det inte. Så här står det i regeringsformen:
”Bland annat infördes en bestämmelse i regeringsformen som anger att riksdagen kan överlåta beslutanderätt till EU så länge som EU har ett fri- och rättighetsskydd motsvarande det som ges i regeringsformen samt i Europarådets konvention om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.”
.
Frågan är då om EU-direktivet gällande funktionskraven på elmätarna följer Europarådets konvention om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna?

Sammanfattningsvis gäller det rättsliga frågor kring:

  • integritetsintrång
  • rätten till sitt liv och hälsa
  • rätten till sitt privata hem
  • spridning av miljöfarlig verksamhet enligt Miljööverdomstolens dom Mål nr M 7485-04

Det är detta man skall granska i EU-direktivet. I det jag hitintills läst bryter EU-direktivet mot Europarådets konvention om skydd för de mänskliga rättigheterna, därför kan man inte införa direktivet i ellagen som man nu gjort i Sverige. Men jag skall nu gå igenom punkt för punkt EU-direktivet efter jul. Men jag uppmanar Energimarknadsinspektionen att själva granska lagarna.