Insamling av vittnesmål inför grupptalan mot Smarta Elmätare

Energimarknadsinspektionen har tagit fram förslag på en lag för funktionskrav på elmätare enligt Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/944. Elmätarna har en radioantenn för trådlös kommunikation som gör att elnätbolagen kan styra elmätarna, utanför elnätkundens kontroll. Det står inte i ellagen krav på att elmätarna skall använda trådlös teknik, det är elnätbolagens val. Smarta elmätare med radioantenn har alltså inte stöd i ellagen.Elmätaren kommer att sända varje kvart eller oftare för insamling av mätuppgifter. Elmätarna använder frekvensbandet 800 MHz som har hög genomträngningsförmåga genom husväggar och människokroppen. Mikrovågor är klassad som miljöfarlig verksamhet. Men teknikindustrins användning av trådlös teknik har trots det, inte miljöprövats enligt Miljöbalken 1, 2 och 9 kapitel.

Varken myndigheter, politiker eller elnätbolag har frågat om elnätkunderna vill ha en sändare installerat i sitt privata hem.
Ett stort antal personer har fått hälsoproblem med de smarta elmätarna. De elnätkunder som inte vill ha dessa elmätare i sitt privata hem, har blivit mycket illa bemötta av flertalet elnätbolag. Elnätbolagen anlitar Kronofogden, för att med särskild polishandräckning med tvång och hot installera en trådlös elmätare i privata hem. De hotar även elnätkunderna med att stänga av strömmen om de inte går med på byte till trådlös elmätare. Elnätkunden belastas också med en kostnad av drygt 700 kronor för särskild polishandräckning. De som har hälsoproblem med trådlös teknik, tvingas till försämrad hälsa och stort lidande på grund av ännu högre strålning i sin boendemiljö. Elnätkunder som har elmätare placerad inne i huset eller på husväggen tvingas dessutom flytta ut elmätaren till tomtgränsen, till en kostnad av 30 000 kronor.

.
Elnätkunderna har inte skrivit ett nytt avtal som ger elnätbolagen rätt att placera radiosändare i deras privata hem. Det generella avtal mellan elnätkund och elnätbolag gäller endast för installation av vanliga elmätare för 50 Hz för att distribuera ren el till elnätkunden. Det generella avtalet gäller inte elmätare med radioantenn som sänder strålningen i det privata hemmet och över hela fastigheten.

Elnätbolagen bryter därför mot Avtalsvillkor i ett konsumentförhållanden Lag (1994:1512) 10 §: Om innebörden av ett avtalsvillkor som inte har varit föremål för individuell förhandling är oklar, skall vid en tvist mellan en näringsidkare och en konsument villkoret tolkas till konsumentens förmån

Elnätbolagen, ansvariga myndigheter och politiker bryter även mot Regeringsformen (1974:152) och SFS 2010:1408: 1 kap. 2 §, 2 kap. 5, 6, 19 §§, samt 11 kap 14 §.

1 kap. 2 § Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.  Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.

Elöverkänsliga och andra som inte vill ha dessa trådlösa mätare i sina privat hem, har bemötts med synnerligen hänsynslöshet och respektlöshet mot elnätkundernas rätt att bestämma över sitt liv och hälsa, samt viljeyttring av annan anledning som integritetsintrång i privatlivet.  Enligt EU-parlamentet är nu 25,6 miljoner personer inom EU elöverkänsliga. Elöverkänslighet har utvecklats till en allmän miljösjukdom som orsakar stort lidande hos drabbade personer. I takt med ökad trådlös teknik i vår livsmiljö, ökar sjukdomen stadigt.

Av ovanstående skäl protesterar jag mot tvångsinstallation av elmätare med radioantenn. Dessa trådlösa elmätare kan enbart vara frivilliga.


För att kunna göra en grupptalan bör så många som möjligt skriva ner de hälsoproblem de fått av elmätarna och de extra kostnader som elnätbolagen belastat er som elnätkunder. Gå till Insamling av Vittnesmål inför Grupptalan mot Smarta elmätare

Solveig Silverin